Özlem ESER | Tilt-shift Fotoğraflar (18. Sayı)

Çoğu fotoğrafçı, kimi zaman çekim aşamasında, kimi zaman karanlık odada, kimi zaman ise aydınlık odadaki çalışmalarıyla yaratıcı fotoğraflar üretmeyi hedefler. Gelişen teknik ve trendler, bu konuda fotoğrafçının en büyük yardımcılarındandır ve bu gelişmelere her geçen gün yenisi eklenmektedir. Bunlardan birisi olan “Tilt-shift”, fotoğrafta gerçekliğin yaratıcı düzlemde yakalanmasına olanak veren, aynı zamanda estetik, sevimli görünümler oluşturan bir tekniktir.

“Tilt-shift”, fotoğrafa “blur” etkisi verilerek net bölgeler oluşturulması ve net bölgedeki nesnelerin küçültülüp fotoğrafa minyatür efekti verilmesiyle oluşturulan bir tekniktir. Üç farklı yöntemle “tilt-shift” fotoğraflar oluşturulabilir: İlk olarak “tilt-shift” objektifler, bu tarz fotoğrafların, çekim aşamasında oluşturulmasını sağlarlar. Aynı zamanda mimari çekimlerde sıkça karşılaşılan bir sorun olan, yapıların, özellikle de kenarlarının ortaya doğru birleşmesi sorununu engellemeye yönelik olan bu objektiflerin en büyük dezavantajı çok pahalı olmalarıdır. (http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ProductCatIndexAct&fcategoryid=156)

Bir diğer yöntem olan “photoshop” veya benzeri programlar kullanarak “tilt-shift” fotoğraflar oluşturmak ise daha ucuz; ama “photoshop” kullanımında ileri düzeyde olmayanlar için zahmetli ve zaman alan bir yöntemdir.

Hem ucuz, hem pratik üçüncü yol ise biraz kolaycılığa kaçanlar için: http://tiltshiftmaker. com adlı siteye sadece fotoğrafınızı yükleyip odağınızı seçmek yeterli oluyor. Bununla birlikte tilt-shift lensler ile çekilen veya photoshop’ta yapılmış örneklerin daha başarılı olduğu dikkati çekmektedir. Bu arada, son bir bilgi olarak, alan derinliğinin yüksek olduğu ve yüksek bir noktadan ve açı verilerek çekilmiş fotoğraflara daha başarılı tilt-shift efekti verilebildiğini eklemekte fayda var.


Özlem ESER

Kontrast Sayı 18, Temmuz-Ağustos 2010

Bizi paylaşın..