Özlem ESER | “HIGH KEY – LOW KEY” Fotoğraflar (22. Sayı)

“HIGH KEY – LOW KEY” FOTOĞRAFLAR

Fotoğrafçılıkta, beyaz ve beyaza yakın tonların ağırlıkta olduğu fotoğrafları ifade etmek için kullanılan “High Key” ile siyah ve siyaha yakın tonların ağırlıkta olduğu fotoğrafları ifade etmek için kullanılan “Low Key” fotoğraf tekniklerini bir çeşit zone sistem uygulaması diye tanımlayabiliriz.

Beyaz ve açık tonların egemen olduğu High Key fotoğraflar ile siyah ve koyu tonların egemen olduğu Low Key fotoğraflarda, diğer zone sistem uygulamalarından farklı olarak 0 – 9 arasında olması gereken orta tonlar bulunmamaktadır. Fakat bu tip fotoğraflar için düşük kontrastlı fotoğraflar demek yanlıştır. Çünkü her iki teknikte vurgulanması amaçlanan hâkim ton haricindeki tonlar, yani High Key’de siyah, Low Key’de ise beyaz çok küçük bir alan kaplayabilir ve vurguyu kuvvetlendirmek amacıyla kullanılabilir.

Fotoğrafta ışığı geliştirmek amacıyla uygulanan bu teknikler adını, anahtar ışığın şiddetli kullanılması (high key) veya düşük şiddette kullanılmasından (low key) alır. Siyah beyaz fotoğrafta gri tonlarıyla ışık-gölge ayrımı daha iyi gözlenebildiği için High Key fotoğraflar için “beyazda beyazı”, Low Key fotoğraflar içinse “siyahta siyahı” çekmek de denebilir. Amaç, beyaz fona yerleştirilmiş beyaz bir nesneyi ya da siyah bir fona yerleştirilmiş siyah bir nesneyi fotoğraf üzerinde belirtmektir. Ancak bu çalışmalar diğer renk ve tonlarla da uygulanabilir.

Aydınlatma ve ışık ölçümü High Key veya Low Key fotoğrafların oluşumunda önemli yer tutan bir etkendir. Banyo sırasında, High Key tekniğinde fazla pozlama yapılması ve yumuşak kart kullanılması; Low Key’de ise eksik pozlama yapılması ve sert kart kullanılması, diğer önemli teknik detaylardır.

Günümüzde dijital ortamda aydınlık oda uygulamaları için geliştirilen bilgisayar programları ile de High Key veya Low Key tekniğinde fotoğraflar elde etmek mümkündür.


Kontrast Sayı 22, Mart-Nisan 2011

Bizi paylaşın..