Sanal ortamda da yayınlanan çokça bilgi olmasına rağmen neden basılı yayın?
Fotoğraf Dergisi, ülkemizde şimdiye kadar yayınlanmış en uzun süreli fotoğraf dergisi oldu. İlk çıkış tarihi 1995 ve 2013 yılına girdiğimizde 18 yılı geride bırakmış olacağız. Özellikle 2000’li yılların başında insanlar bazı bilgileri internette bulabilmeye başladılar. İlk zamanlarda herkesin hoşuna giden bu özellik, günümüzde bazı sorunları da beraberinde getiriyor. İnternette bulduğunuz bilgi ne kadar doğru ve ne kadar güvenilir? Hepimizin başına gelmiştir, internette bir konu hakkında arama yaptığınızda karşınıza alakası olmayan binlerce içerik de çıkabilir. Tabii bu söylediklerim internet ortamının sağladığı avantajları ortadan kaldırmıyor.
Fotoğraf Dergisi’nde her sayı, en az 14 yazarımızın o sayı için özel olarak hazırladığı içerikleri sunuyoruz. Yani dergiyi insanların her yerde bulabileceği ürün haberleri ile doldurmuyoruz. Böylece dergiyi para verip satın alan okuyucularımıza özel bir içerik sunmuş oluyoruz. Fotoğraf Dergisi’nde bize uzun yıllardır destek veren çok değerli hocalarımız da var. Bu yazar kadrosu daha önce hiçbir dergide bir arada olmadı, bu çok önemli. Fotoğraf Dergisi’nin sadece son yıllarda değil, ilk çıktığı yıllardan beri yapmaya çalıştığı bir diğer şey ise eğitim konularına ağırlık vermek.
Bir fotoğraf kitap veya dergisinin içeriği sizce nasıl olmalı?
Fotoğraf kitabı ayrı bir konu. Ancak bir fotoğraf dergisi nasıl olmalı derseniz, bu tek bir derginin içeriğinde çok zor. Ülkemizde fotoğraf sektörü ve yayınları destekleyenler çok az. O yüzden başka ülkelerdeki gibi, onlarca yayın maalesef çıkamıyor. Türkiye’de bizden sonra çıkan her yayın Fotoğraf Dergisi’nin takipçisi oldu. Bizde yayınlanan konular, içerikler, dosyalar, portfolyolar tekrar tekrar yayınlandı. Kısaca yeni bir üslup ya da içerik geliştiremediler. Sadece İz Dergisi’ ni bunun dışında tutabilirim. Bir portfolyo fotoğraf dergisi olarak başarılı buluyorum. Esasında ben de kişisel olarak idealimdeki dergiyi yapabildiğimi tam anlamıyla söyleyemem. En basitinden bazı konularda ve sürekli olarak yazı yazabilecek uzman kişiler çok az.
Basılı yayın çıkartmanın zorlukları (maddi, konulan emek) konusunda neler söylemek istersiniz?
Basılı yayınların çoğunun iki gelir kaynağı vardır. Biri reklamlar, diğeri de satışlar. Fotoğraf Dergisi’nin satışları eskiye nazaran artsa da fotoğraf sektörü küçüldüğü için reklam sayısında bir azalma oldu. Bu da bazı sıkıntıları beraberinde getiriyor. İstediğiniz kalitede kâğıt kullanamıyorsunuz mesela. Basılı dergi için kâğıt, baskı, dağıtım ve diğer tüm masraflar ciddi bir yük. Ancak tüm bunlara rağmen, Fotoğraf Dergisi’ni Türkiye genelinde bulabiliyorsunuz.
Bu zorlukların aşılması konusunda önerileriniz?
Bunun aşılması için insanlarımızın okuma alışkanlığı kazanması ve daha çok dergi, kitap takip etmesi gerekiyor. İkinci olarak da, fotoğraf ve sanatı destekleyen kurumların biraz daha ilgi göstermesi…
Ülkemizdeki ve dünyadaki fotoğraf yayıncılığı konusunda ne söylemek istersiniz?
Ülkemizde uzun yıllar sadece bir adet fotoğraf dergisi çıkmış. Biri kapanmış, sonra diğeri çıkmış. Fotoğraf Dergisi çıkmadan bir süre önce de yine bir yayın kapanmış ve dergi o zaman çıkmış. Yurt dışına baktığımızda ise o yıllarda bile onlarca dergi çıkıyordu. Bir derginin yaşaması için onun okunması ve satın alınması gerekiyor. Yoksa kimsenin okumayacağı ya da sadece yüz kişiyi ilgilendiren bir dergi yapmak pek mantıklı değil. Eskiden yapılan hatalardan biri bu olmuş. Dergiler içerisinde kimsenin ilgilenmediği ya da gereksiz içerikler sunulmuş. Bugün de bazı yayınlarda aynı hataları görüyorum.
Ancak, dergilerin dışında artık Türkçe pek çok fotoğraf kitabı ve fotoğraf albümü yayınlanıyor. Hatta sadece fotoğraf kitapları yayınlayan kitabevleri bile var.
Çıkardığınız derginin yeterince fotoğrafsevere ulaştığını düşünüyor musunuz? Ya da ulaşması konusundaki önerileriniz neler?
Ülkemizde satılan fotoğraf makinesi sayısı her yıl daha da artıyor. Bu rakam neredeyse bir milyona ulaşmış durumda. Ancak iş makine satın almakla bitmiyor tabii ki. Fotoğrafçılığı geliştirmek için bilgi, tecrübe ve sabır gerekiyor. Bir derginin yedi-sekiz bin kişiye ulaşması elbette yeterli değil. Biraz önce bahsettiğim okuma alışkanlığının da artması lazım. Ancak böyle olursa dergiler ve yayınlar daha fazla takip edilebilir. Son olarak şunu söylemek gerekir ki, tüm fotoğraf yayınları içerisinde hâlâ en çok satan dergi Fotoğraf Dergisi’dir.
Bir yılı aşkın zamandır bir de yeni bir web sitesi hazırlıyoruz: www.fotografbilgimerkezi.com. Burada fotoğraf severlere sıkça güncellenen ve dergide veremediğimiz içerikleri, videoları, incelemeleri sunuyoruz. Bu web platformunda da yine bir boşluğu doldurduğumuzu düşünüyorum. Fotoğrafseverlere güncel, hızlı, doğru ve güvenilir bir içerik sunuyoruz.
Kontrast Sayı 33, Ocak-Şubat 2013