Şimdi sihir vaktidir…
“Inzajano Latif’in bu imgesi bana fotoğrafın bir tür sihir olduğunu hatırlatıyor” diyor son sayfalara doğru yazar. “Fotoğraf –harika fotoğraflar– görünür dünyanın altına nüfuz ederek altta yatanı biraz olsun fark etmemizi sağlar” diyerekte devam ediyor.
Bu son cümlelerine, kitabın ilk sayfasından başlayarak iyi fotoğraf için neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler aktararak geliyor aslında.
Kitabın sonuna kadar size, yaklaşık elli usta fotoğrafçı fotoğrafları ile eşlik ediyor; Henri Cartier-Bresson, Richard Learoyd, Martin Parr, Sabastiao Salgado, Ernst Haas, Nadav Kander, Ansel Adams, Bill Brant, Dorothea Lange, Daido Moriyama gibi ustaların fotoğraflarından yola çıkarak bir izlek oluşturuyor.
Girişte, bir deyimle kalıpları yıkmaya çağırıyor yazar; “Her şeyi görmezden gelerek başlayın…”
Fotoğrafa yeni başlayanlar için bir kılavuz niteliğinde hazırlanmış kitaptaki ana başlıklar sırası ile; Kompozisyon, Pozlama, Işık, Objektifler ve Görmek.
“Çoğu zaman bir imgeye en çok zarar veren şey mesafenizi korumanızdır”; kompozisyonda kadrajı konunuz ile doldurarak en başta ilginizi çekmiş olan gözleminizi iletmelisiniz.
Kurallar kitabını pencereden fırlatın; “iyi fotoğraf kurallara uyar, gerçekten harika fotoğraflarsa kuralları genellikle çiğner” diyerek Bill Brandt’ın figüratif ekspresyonizm akımının en önemli ressamı, Francis Bacon’a ait fotoğrafını örnek gösteriyor.
Pozlama başlığı altında, yarı otomatik modlar olan P, S (Tv) ve A (Av) modları yazar tarafından iyi kategorisinde ele alınıyor ve yaratıcılığı ortaya çıkarmak için bu modları öğrenmek yeterli olacağını vurguluyor. Kötü ve çirkinler ise tam otomatik modlar olan makine hâkimiyetini kesinlikle sağlayamadığımız modlar olarak kategorize edilmiş.
P modu pekiyi olarak değerlendirilmiş. Makine ışığı ölçümü için gerekli hesaplamaları bırakın sizin için yapsın, siz gözünüzü eğitin yeter ki.
Fotoğraf derneklerinde sıkça dile getirilen “manuel mod iyiiii, otomatik kötüüüü” söyleminin safsata olduğuna ve zaman kaybından başka bir işe yaramadığına özel vurgu yapılıyor.
“Hocam ISO’yu kaç yapalım” sorusuna kısaca “Bulutlu bir gün için 400 iyi bir ISO değeridir. ISO’yu ayarlamak için kendinize şu an ortam bulutlu bir günden daha mı aydınlık yoksa daha mı karanlık diye sorun” diyerek pratik açıklamalara yer vermiş.
“Harika fotoğraflar çekmek için ışığı bir nesne olarak görmeye başlamanız gerekir” diyor Henry Carroll.
Bakmayın Görün…
Bakmak ile görmek arasındaki farkı ‘Kraliçeye bakmakla Elizabeth’i görmek’ Chris Levine’nin Var Olmanın Hafifliği adlı fotoğrafıyla anlatılıyor.
Fotoğraf makinası ile değil gözlerinizle görün. İyi fotoğrafçı akrobattır (Fotoğraf yogası) gibi öğütleri aslında aklımıza kazımamız gereken öğütler. Son olarak iyi fotoğrafçı tek seferde işi bitirmeye kalkmaz doğru kareyi yakalamak bir süreçtir; gözlem yaparak, ne aradığınıza karar vererek, odaklanarak ve bir seri olarak fotoğraf çekmeliyiz.
Fotoğraflar fotoğraflara ihtiyaç duyar. Birbirleriyle ilişkisi olmayan fotoğraflar çektiğinizde, yeterince güzel bir sürü fotoğrafınız olur ama fotoğrafın tüm potansiyelini keşfetmenin yanından bile geçmemiş olursunuz.
Kontrast Sayı 49, Ekim-Kasım-Aralık 2015
Hazırlayan : Mebrur HATUNOĞLU