KONTRAST | Tarık YURTGEZER – Doğa Fotoğrafçısının El Kitabı (32. Sayı)

Tarık Yurtgezer’in yazdığı “Fotoğraf-Doğa Fotoğrafçısının Elkitabı” 2012 yılında Say Yayınları tarafından yayımlandı.

Kitabı elinize aldığınızda, önce içindeki fotoğraflar büyülüyor sizi. Fotoğraflar ve bunların nerelerde çekildiği merakı sarıyor ve “yaşadığım yerlerde nereler, neler var da ben bilmiyorum” duygusuna kapılıyorsunuz. Sonra kitabı okumaya başladığınızda iki şey yapmak istiyorsunuz. Öncelikle bir solukta okumak ve aynı zamanda, aradığınız temel bilgileri bulduğunuz bu ergonomik kaynağı hep yanınızda taşımak istiyorsunuz.

Yurtgezer, 20 yılı aşkın deneyimini, yalın bir anlatımla aktarmış okurlarına. Doğa Fotoğrafçısının Elkitabı; sadece doğa fotoğrafıyla ilgilenenlerin değil, fotoğraf çekenlerin okuması gereken bir kaynaktır. Kitap; doğa fotoğrafının kapsadığı konulardan sonra, temel fotoğraf bilgilerini bir kez daha hatırlatıyor bize. Pozlama kapsamında; diyafram, örtücü, ölçüm, çekim teknikleri hakkında bilgi verilmekte. Işık, objektifler, filtre konularında ayrıntı verilerek, manzara fotoğrafları konusuna giriş yapılıyor. Manzara fotoğraflarında yaşanan sorunlar, çekilen manzara ile görünen manzaranın niçin farklı olduğu, gün batımı renklerinin neden istenildiği gibi olamadığı, net alan derinliği konularına değinilen bu bölümde; a) akarsu, göl ve deniz kıyısı b) gündoğumu ve günbatımı c)gündoğumundan önce, günbatımından sonra ve d) karlı manzara başlıkları altında daha iyi fotoğraf elde etmek için dikkat edilecek konular ele alınmakta. Ayrıca, üst üste çekim tekniği anlatılmakta. Yakın plan çekimleri bölümünde; yakın plan çalışılmak istenen konular ve bunların nasıl çekilebileceği, kullanılabilecek ekipmanlar ve kullanım alanları anlatılmaktadır. Kitapta yabanıl hayvan fotoğrafçılığı bölümünde ise; çekim teknikleri ile, bu çekimin yapılabilmesi için gizlenme teknikleri ile uzaktan kumandalar tanıtılmakta.

Kitabın sonunda; “Kompozisyon İçin İpuçları” başlığı altında; doğada fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken kompozisyon kurallarına dair ipuçları mevcut. Kitapta tüm anlatımlar, Türkiye’nin eşsiz güzellikteki doğasından örnek fotoğraflarla destekleniyor.

Kısaca, bu kitapta; Kelebek, yabanıl hayvan, çiçek, akarsu, göl, deniz, deniz kıyısı, gündoğumu, günbatımı, gündoğumu öncesi, günbatımı sonrası, karlı manzara çekimlerinin olmazsa olmazlarını, ipuçlarını okuyabileceğiniz gibi pek çok sorunuza da bu “başucu kitabında” cevap bulabileceksiniz.

Kontrast Sayı 32, Kasım-Aralık 2012

Bizi paylaşın..