Joachim Schmid | Profesyonel Fotoğraf Bakıcısı (51. Sayı)

Balingen, Almanya (d.1955) doğumlu sanatçı, halen Berlin’de yaşamaktadır. Schmid, fotoğrafı yapmaktan çok onu bulmaya takıntılı bir sanatçıdır. 30 yılı aşkın süredir de bu atılmış, unutulmuş fotoğrafları ortaya çıkartıyor. Aslında erken dönem çalışmalarında daha çok bitpazarlarından bulduğu fotoğraflarla çalışırken, dijital çağın gelişimi ile birlikte Schmid çalışmalarına ışık tutacak görselleri internetten de bulmaya başlıyor.

Sanatçı, bu buluntu fotoğrafları birkaç kitap ve projesinde de kullanıyor. Bunlardan bir tanesi şans eseri filmini sokakta bulduğu, “Pictures from the Street” (1982-2012) (Bilder von der Straße), bir diğeri ise 96 kitaptan oluşan 2008-2011 yılları arasında oluşturduğu çalışması “Other People’s Photographs”dır ki buradaki görseller, Flickr gibi fotoğraf paylaşım sitelerinden bulunmuştur. Her kitap ayrı ayrı spesifik konuları içermektedir. Seçimlerin herhangi bir sistematiği veya belli bir kriteri bulunmamaktadır.

Bazı başlıklar:

Airline Meals · Airports · Another Self · Apparel · At Work · Bags · Big Fish · Bird’s Eyes · Black Bulls · Blue · Bread · Buddies · Cash · Cheques · Cleavage · Coffee · Collections · Colour · Commodities · Contents · Currywurst · Damage · Digits · Documents · Dogs · Drinks · Encounters · Evidence · Eyes · Faces in Holes · Fauna · Feet · First Shots · Fish · Flashing · Food · Fridge Doors · Gathered Together · Gender · Geology · Hands · Happy Birthday · Hotel Rooms.
Bu fotoğraflar aynı manzaranın farklı fotoğrafları olabileceği gibi çeşitli zeplin görüntülerinin toplaması da olabilir.

Joachim Schmid, kendisini “profesyonel fotoğraf bakıcı” veya “fotoğraf arkeoloğu” olarak tanımlayarak, “bazen düşünüyorum sanırım dünyada kendi fotoğrafları dışında başka fotoğraflara bakan ender insanlardan biriyim” der ve bazen günde 10.000 tane fotoğrafa baktığını söyler.

Schmid ayrıca, 1990’da film ve fotoğrafları tekrar kullanmak veya geri dönüştürmek için, “The Institute for the Reprocessing of Used Photographs” adında bir enstitü kurdu ve bunu negatif, film vb. gibi metaları elinden çıkarmak isteyen tüm kişilere ve tüm dünyaya açtı.

Yeri gelmişken 5 kişinin yazdığı manifestolarını da burada belirtmek lazım. Manifesto şöyle başlıyor: “Şimdi, biz editörler, görsellerle ilgili her şeyi yapabiliriz; keseriz, biçeriz, düzenleriz. İhtiyacımız olan şeyler ise, bir göz, bir beyin, bir kamera, bir telefon, bir bilgisayar,bir bakış noktasıdır” .
Bu beş kişi size tanıdık gelecek; fotoğraf tarihçisi Clément Chéroux, Martin Parr, Erik Kessels, Joan Fontcuberta ve Joachim Schmid.


Alper GÜLDEMET


Kontrast Sayı 51, Güz 2016

Bizi paylaşın..