Ters ışık fotoğraflarının temel özelliklerinden biri, kadraj içerisinde işe yaramayan birçok objeyi detaysız vermesidir. Böylece kadraj daha da yalınlaşır; verilmek istenen mesaj daha etkin hâle gelir. Çünkü ters ışık çekimlerinde, pozlandırma dengesini (-) tarafa doğru sürüklerseniz, opak yani ışık geçirmeyen objeler daha az pozlanır ve bu objelerin size bakan tarafları normalden daha karanlık, detaysız çıkar. Ben de bu çekimde, yukarıda anlattıklarımı uygulayarak bir çekim yapmak istedim. Ama öncelikle burada bu sahnenin çok önemli olduğunu anlatmalıyım. Çünkü böyle bir sahne her fotoğrafçıya nasip olmaz; böyle bir sahneyi ancak prodüksiyonla gerçekleştirebilirsiniz.
Çekimi, torakçıların köyünde yaptım. Alana öğleden sonra geldiğim için burada mükemmel sayılabilecek bir ters ışık yoktu. O nedenle ışık istediğim seviyeye ininceye kadar, diğer çekimlerimi yaparak zaman kazandım. Eğer çekimi gittiğim saatte yapmış olsaydım, bu görüntüyü elde etme şansım olmazdı. İstemiş olduğum açıya yaklaşık üç saat sonra gelen ışık, ters ışık çekimi için gerekli bütün öğeleri bana sunmaktaydı. Hemen etrafıma bakıp, bu duman içerisinde neler çekebileceğimi araştırdım.
Az ileride, ters ışığın tam önündeki torak ocağı üzerinden dumanlar çıkmaktaydı. Aynı zamanda bu ocağın dibinde bir torakçı da ocağın hava alabilmesi için elindeki aletle delikler açmaya çalışmaktaydı. Sonra bu işlemini merdiven dayayarak ocağın tepesine kadar sürdürmeye başladı. Bu aşamada, ocağın tepesinde dumanlar içerisindeki bu torakçı, çok iyi bir leke değeri vermeye başladı. Özellikle ocağın tam ortasında, merkezi kompozisyona oturduğu noktada çalışmasını sürdürmeye başlayınca, benim de kadrajım nerdeyse oluşmuş oldu. Artık yapmam gereken, hızlı bir şekilde fotoğraf makinesi ayarlarımı yapıp bu görüntüyü çekmekti.
Ortamda güneş ışığı olduğu için fotoğraf makinemin beyaz ayarını “güneş” ayarına aldım. Ortamdaki ışığın yoğunluğu çok iyi olduğu için ASA ayarımı 100’de bıraktım. Ardından, daha dramatik ve iyi bir ters ışık etkisi istediğim için pozlandırma dengesini – 0.7’ye ayarladım. Kadrajımda hareket olduğu için pozlandırmayı da örtücü hızı önceliğine aldım. Değeri 1/125’e getirdim. Deklanşöre yarım bastığımda, fotoğraf makinesi pozometresi bana 20 diyafram değeri verdi. Bu değerlerle torakçının uygun anlarını fotoğraflayarak çekimi tamamladım.
ÇEKİM DEĞERLERİ
Çekim Yeri : İstanbul
Fotoğraf Makinesi : Nikon D200
Objektif Odak Uzaklığı : 85 mm.
Örtücü Hızı : 1/125
Diyafram Değeri : 20
Kullanılan Filtre : UV
Film / Sensör : Sensör
Beyaz Ayarı : Güneş
ISO (ASA) : 100
Pozlandırma Dengesi : – 0,7
Ölçüm Modu : Merkez Ağırlıklı
Işık Kaynağı ve Yönü : Güneş / Ters Işık
Kontrast Sayı 15, Ocak 2010