Orhun TÜRKER | Intography (52. Sayı)

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Resim-İş Eğitimi Bölümü mezunuyum ve 2017 yılı itibariyle Abant İzzet Baysal Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünde Yüksek Lisans eğitimi alıyorum. Alanımın gerekliliği olan sayısal ortamda yapılan işlemler, bu çalışma ile fotoğrafa da sıçramış oldu. Daha önce gördüğümüz foto-manipülasyonlar ve fotoğraf illüstrasyonlarının aksine ‘’Intography’’, eski fotoğrafın orijinalliğini koruyan ve temel olarak foto-kolaj diyebileceğimiz bir tekniktir. Intography, şehirlere veya manzaralara ait eski fotoğrafların, aynı açıyla tekrar çekilen günümüz hallerinin üst üste konulmasıyla yapılan kolajlama tekniğidir.

Intography tekniğinde fotoğrafçının amacı; yaşadığımız toplumun şehir kültürünün, değişen ve gelişen teknoloji ışığında hangi noktada olduğunu göstermek, dünden bugüne yaşadığımız çevrenin uğradığı değişimi ortaya koymak ve insanları bu konuda sorgulamaya davet etmektir.

Intography, Türkiye’nin herhangi bir yerinde uygulanabilir niteliktedir.

Teknolojik gelişmelerin ışığında fotoğraf, dijital ortamda işlenebilen bir formata gelmiştir. Fotoğraflar üzerinde yapılan manipülasyonlar ve çeşitli değişikliklerle fotoğraf tabanlı birçok illüstrasyon ve farklı alanlarda fotoğraf tabanlı çalışmalar mevcuttur. Intography tekniği de temelinde, fotoğraf tabanlı kolaj oluşturma eylemidir. Intography; eski fotoğrafların yenilerinin üzerine dijital ortamda eklenerek – gerekirse rötuş uygulanarak-farkındalık yaratma eğilimi olan bir çalışmadır.

2013 yılının ilk çeyreğinde bu tekniğin temsilcisi olan Macar fotoğrafçı Kerényi Zoltán tarafından, film sahneleri ve gündelik hayata ait fotoğraflar bu teknik ile düzenlenmiş ve sosyal medya üzerinden yayınlanmıştır. Başka bir fotoğrafçı olan Julien Knez, Paris’in eşsiz manzaralarını 40’lı yılların nostaljisi ile birleştirmiştir. Amerikalı Karen O’Dell de bu tekniği kullanan fotoğrafçılar arasındadır. Türkiye’de ise Orhun Türker, Samsun’dan başlayarak bu fotoğraf tekniğini uygulayan ilk kişi olmuş ve tekniğin ismini, bildirisiyle katıldığı Uluslararası Sanat ve Eğitim Sempozyumu olan, MadebyArtist 2 ile literatüre kazandırmıştır. Çalışmalar Samsun’un ve Bolu’nun 1890-1975 seneleri arasını içermektedir.

Materyal ve Teknik

Intography tekniği için fotoğraf makinesi ve Photoshop uygulaması yeterlidir. Daha sağlıklı bir çekim için tripod kullanılabilir. Öncelikle fotoğrafın çekileceği yerlere ait eski fotoğraflar bulunmalı ve tekniğe uygun olanların ayıklaması gerekmektedir. Bu teknikte dikkat edilmesi gereken başka bir detay ise, fotoğraflar içerisinde geçmişten günümüze varlığını koruyan yapılar baz alınarak arşiv taraması yapılması gerektiğidir. Eski yapılar, heykeller veya coğrafi özelliklerin günümüze kadar korunmuş olması, üstte kalacak fotoğraf için referans işaretler olup daha doğru sonuçlar alınabilmesi için önemlidir.

Çekimler esnasında fotoğrafçıya referans olması için A4 boyutuna sığacak kadar beş veya altı fotoğraf baskısı alınır. Böylelikle her fotoğraf çekiminden sonra eski fotoğraf baskıları üzerindeki açı karşılaştırmaları yapılarak uygunluk kontrol edilir. Fotoğraflar çekildikten sonra Photoshop’ta ışık ve gerekirse binalar üzerinde açı çalışmaları yapılabilir. İsteğe bağlı olarak yeni fotoğrafın üstüne konulan eski fotoğrafın etrafı tam dikdörtgen veya kare olarak şekillendirilir. Daha önceden uygun açıda çekilen png formatındaki el fotoğrafların üstüne eklenir ve çalışma tamamlanmış olur.

Etkileşimler
Samsun Piazza AVM Sergi Salonu’nda Intography Sergisi Selanik II. Uluslararası Sanat ve Eğitim Sempozyumu – Poster Bildiri
Onedio.com’da açılan Intography galerilerinde yaklaşık 350,000 görüntülenme
Bizi paylaşın..