“Çeviren, Latif Demirci” albümüne Murat Belge’nin yazdığı önsözden alıntı:
… “Kutsallık” kavramıyla büyümüş biz yetişkinlerin haddine mi düşmüş koskoca mynheer Rembrandt’ı kolundan tutup çekiştire çekiştire Altımermer’e getirmek? Ama yaramaz mahalle çocuğu Latif’in böyle durdurucu duyguları yok. Belli ki sevmiş Rambant Amca’yı, mahalleye gelip bir de Hüseyin Efendi’yi çizmeye ikna etmiş.
Bu kendine özgü “yeniden üretim” ya da “kopya”larda, ilkin, bir adaptasyon ve lokalizasyon çabası var gibi görünüyor. Bazille’in dere kıyısında eğlenen figürleri, o halleriyle, dünyanın ortak belleğine yerleşmişler, öylece evrenselleşmişler. Onları alıp Kocamustafapaşa’nın yokuşlarından Samatya kıyısına indirince, evrenselden yerele götürmüş olmuyor musunuz? Belki biraz da öyle. Ama belki de değil. Çünkü zaten aslında onlar da yerel. Onlar Seine kıyısında güneşlenirken, birileri de Samatya kıylarında güneşleniyordu. Bu ikincileri çizen olmadığı için hakları yendi – zaten bütün hayatları yoksunluk içinde geçmişti, yoksunluğun ne olduğunu bile öğrenemeden.
Dolayısıyla Latif o Fransız delikanlılarını ve bütün ötekileri Altımermer gerçekliğine tercüme ediyor: İskambilciler bir el de Arapkir kıraathanesinde oynuyorlar; Matisse’in kadını bacağını bir de Cerrahpaşa üslubunda kaşıyor; Haseki’li kasap İbrahim’in İshak, baba korkusuyla debelenmeden durmaya çalışıyor; Davutpaşa’lı potansiyel oğlan evde yalnız kaldığı bir gün, poposunu açık ha- vaya veriyor. Mahallede bu işler olurken Latif’in gözünde bir ışıltı, ağzının kenarında bir gülümseme başlangıcı var.
Latif Demirci
1961 yılında İstanbul’da doğdu. 1975 yılında ilk karikatürü, Gırgır dergisinde yayınlandı. 1978- 1979 yıllarında Mikrop dergisinde, sonraki on yıl boyunca Gırgır, Fırt dergilerinde çalıştı. 1989 yılında çıkan Hıbır dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Daha sonra çalışmalarını, kendi adlarına çıkardıkları HBR Maymun dergisinde sürdürdü.
Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Mithat-Mirsat ve Press Bey tiplerinin çizeridir. Mizah dergilerinin yanısıra Yeni Gündem, Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi günlük gazete ve haftalık siyasi dergilerde de çalıştı. 90’lı yıllarda yurtiçinde iki, yurtdışında üç (Hollanda, Fransa, Finlandiya) karikatür sergisi açan sanatçının kitap kapakları, poster ve çizgi film çalışmaları oldu. 2015 yılında Sedat Simavi Kari- katür Ödülünü aldı. Çalışmalarını halen Hürriyet gazetesinde sürdürüyor.
Karikatür albümleri:
The Selamın Aleyküm (1984), Tarzan-Arap Kadri (1985), Yes Problem (1987), Eyvah! Mezun Oldum (1991) Mithat-Mirsat (1991), Nostalcisi Kandilli (1992), Çeviren Latif Demirci (1996), Doğuştan Fenerli Mithat (1997), Press Bey Mile- nyum 2000 (2000), Köşeli Türklerden Press bey (2001), Bugün, Devlet İçin Ne Yaptın? (2002), Yavrum Senin Ülken Bir Melekti (2006), Press Bey Yazmışım Anasını (2006), E-vli ve Cepli (2006), National Geoglathif (2014), Eyyy Siyaset (2015)