Unvan-sız/Un-titled, editörlüğünü Kemal Cengizkan, kapak tasarımını Savaş Çekiç’in yaptığı 275 sayfa kitap, Espas Sanat Kuram tarafından yayına hazırlanmıştır.
Bugüne kadar birçok belgesel projeye imza atan Dora Günel’in iki buçuk senelik çalışmasının ürünü olan ve siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan albümde Günel; kendisinin de 37 yıldır çalıştığı uluslararası şirkette farklı düzeylerde çalışan mesai arkadaşlarını, profesyonel iş hayatlarının yanı sıra günlük yaşamları ile de belgeliyor. 2010 Türkiye’sinin bir başka yüzünü içten ve güçlü bir portre olarak bizlere sunuyor.
Finansman direktöründen, vardiya elektrikçisine, marka pazarlama memurundan, mali grup koordinatörüne, hemşireden, ihracat müdürüne, çaycıdan, çevre müdürüne… ‘Fotoğraf her yerde’yi kanıtlarcasına kimi ile sabah koşusuna gidiyor, kimi ile rakı sofrasına oturuyor, kimi ile de motosiklet yolculuğuna çıkıyor. Modern bir ofis binasında masa başında çalışırken ya da fabrikada üretimi denetlerken gördüğümüz müdürü kahkahalarla çocuğu ya da köpeği ile oynarken, fabrika çalışanını evinde sobasına odun atarken görmek. Farklı kültür, farklı gelir düzeyinden çalışma arkadaşlarını fotoğraflayan Günel kitabın giriş yazısında bu çalışması için “…Duvarların dili olduğunu yaşadım bu proje sırasında. Her ev ayrı bir auraya sahipti. Horon tepilen ev de vardı, kanun çalınıp meşk edilen de… Birlikte çalıştığım insanlarla dünyanın zenginliğini yaşadım ‘Alice Harikalar Diyarında’ bu olsa gerekti…” diyor.
Ken Light ise kitap için “…Fotoğraflara dikkatlice bakarsanız duvarlara asılı sanat eserlerini, yaratılmış veya satın alınmış elişlerini, birbiriyle paylaştıkları günlük yaşam sevinçlerini görürsünüz… Dora’nın projesi çağdaş Türk fotoğrafına önemli bir katkıdır… Bu çalışma onun insanlık hallerine duyduğu derin tutkusunun ve fotoğraf sanatına adanmışlığın ürünüdür…” demektedir.
Dora Günel bizlere bir kez bakmakla yetinmeyeceğimiz çok güzel bir albüm sunmuş.
Keyifli okumalar.
Kontrast Sayı 32, Kasım-Aralık 2012