Erik KESSELS | Çevredeki En Akıllı Fotoğraf Küratörü (51. Sayı)

Roermond, Hollanda (d.1966) doğumlu sanatçı, koleksiyoner ve sanat yönetmeni, buluntu fotoğrafların bir araya getirilmesiyle yeniden üretim yapan sanatçıların başında geliyor. Kramer ile beraber kurduğu KesselsKramer Publishing ise bu alanda en üretken ortaklıklardan bir tanesi. Bu konuyla ilgili olarak Phaidon’da sanatçı için şu satırlar geçiyor: “Kessels, ‘çevredeki en akıllı fotoğraf küratörü mü ?’”

Aslında Kessels kendisi fotoğraf çekmese de, yarattığı ve yaptığı işlerle ilgili fotoğrafa bakışımızı veya düşüncelerimizi değiştiriyor. Erik Kessels, küratör ve sanat yönetmeni olarak çalıştığı işler için, arkasında çok güçlü fikirleri olan fotoğrafçılarla çalışsa da, kendi üretimlerinde “In Almost Every Picture”, ” The Photography In Abundance”, “Me Tv” de olduğu gibi daha çok yöresel fotoğraf ürünlerini tercih ediyor ( vernacular photography).

Kessels, “In Almost Every Picture 13” – Görüntüyü Kapatan Fotoğraflar – serisini, amatör fotoğraf karelerinin en bilindik öğelerinden birine, objektife sızan parmaklara ayırmış. İşleriyle ilgili diğer bir örnek ise “Me TV”. Bu proje Beijing’te Thomas Sauvin ve Kessels işbirliği ile gerçekleşti. Bir Çin’li kadının televizyon önünde çekilmiş 8 tane anlık buluntu fotoğrafından oluşuyor. Hepsinde de belirleyici olan TV sehpası üstünde kadının küçük parmağının belirli bir şekilde durması ve her görselde farklı kıyafetlerle poz vermesi; bu durum sürreal gibi gözükse de aynı zamanda 80’lerde bir televizyona sahip olmanın ne kadar gurur verici bir şey olduğunu da gösteriyor. “Birbirine karşıt gibi gözükse de burada hem dokümanter hem de kavramsal özellikleri görebiliyoruz.’’ Erik Kessels’in dediği gibi sanırım bu da buluntu fotoğrafın güzelliği. The Guardian ise bunu dünyanın en garip fotoğraf albümü olarak nitelendiriyor.

Kessels’in diğer çok konuşulan enstalasyonu da “The Photography In Abundance” (Tepeleme Fotoğrafçılık). Andreas Gursky’nin fotoğrafının en pahalı fotoğraf ünvanını almadan birkaç gün önce, Amsterdam’daki Foam merkezinin 10. yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı “Bundan sonra ne var?” adlı sergi kapsamında Erik Kessels, 24 saatlik bir zaman dilimi içinde Flickr, Facebook ve Google’a yüklenen 350.000 (daha sonra 1 milyona çıktığı söyleniyor) fotoğraftan oluşan bir enstalasyon hazırladı. Sergiyi gezenler tepeleme yığılan fotoğraflar üzerinde yürümeye, istedikleri fotoğrafları toplamaya teşvik edildi. Kessels, böylece, sergiyi gezenlerde “birisinin kişisel anıları üzerinde yürümüşlük duygusu’’ yaratıldığını ve artık fotoğrafların da ulaşılmaz olmadığını söylüyor.

Sanatçı “feet Selfies“ serisinde de internetten ayak özçekimlerini topluyor.

Erik Kessels ile yapmış olduğumuz bir söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.

Alper GÜLDEMET

Kontrast Sayı 51, Güz 2016

Bizi paylaşın..