Polonya, 1974, En Dikkate Değer Çalışması -Untitled Film Stills -Iranian Film Stills -Untitled Portraits Stil -Postmodern Ayrıca Bkz. -Cindy Sherman -Thomas Ruff
Polonyalı sanatçı Aneta Grzeszykowska, bazılarında kendisinin de içinde bulunduğu fotoğraflar dışında heykel, film ve enstalasyon çalışmaları ile de eserler üretir.
Sanatçı, dijital teknolojinin sunduğu kolaylıkların yanında (photoshop gibi), tekniğe takılı kalmadan da çalışmalar üretir. Aneta, tekniğin ana konsepti değiştirmeyeceğini düşünür. Dijital kolaylıkların konsepte, esere veya konuya hizmet etmesi gerekliliğini savunur. Örneğin “Albüm” projesinde (2005), arşivindeki 200’den fazla aile fotoğrafından kendini photoshop yardımıyla çıkararak, ana öğenin olmadığı (yok olduğu), insanları meraklandıran fotoğrafik bir otobiyografi sunar. Grzeszykowska, bu çalışmada kendi özel hayatı ve ailesinin özel hayatının geçmişine ışık tutarken; hatırlama ve unutma mekanizmalarıyla oynuyor.
Untitled Portraits (İsimsiz Portreler) (2005-06) serisinde, sanatçı Alman fotoğrafçı Thomas Ruff’un 1980 – 1990 arası çektiği portre serisinden etkilenmiş ve esinlenmiştir; Albüm serisinde olduğu gibi, yine “kimlik” fotoğrafın ana öğesidir fakat bu sefer “kimlik” tamamen uydurmadır ve kurgulanmıştır. Serideki 15 kişi beklentinin tersine tamamen dijital manipulasyonla yaratılmıştır.
Grzeszykowska’nın en dikkate değer çalışmalarından birisi de, Cindy Sherman’ın 70’ler deki ünlü serisi “Untitled Film Stills”’den esinlendiği ve Varşova’da kurguluyup çektiği aynı isimli çalışmasıdır. Aneta’nın ürettiği yetmiş eser, kompozisyon olarak orjinal eserden birebir alınmış, sahne ve elbiseler ise daha bölgesel ve daha modern tarzda hazırlanmıştır. Görsellerdeki diğer bir ayrıntı da, Sherman’ın siyah-beyaz fotoğraflarına karşılık, Aneta’nın renkli fotoğraflar kullanmasıdır.
Aneta’nın “Iranian Portraits”, 2015 yılında İran’da olduğu zaman çektiği 74 fotoğraftan oluşan serisidir. Sanatçının bu çalışmasında da Sherman’ın ikonik çalışması “İsimsiz Film Kareleri”ne benzerlikler bulabilirsiniz fakat bu sefer işin içine bir de bir ülke kültürü ve modern İran’dan kesitler de girer. Seride dikkat çeken diğer bir öğe ise, Aneta’nın İslami giysilerle sinematik kostümler arasında güzel bir çizgi yakalamış olmasıdır.
Alper Güldemet