Resim ve Fotoğraf tarihinde sanatçının kendi suretini görüntülemesi; otoportre, selfportre veya özportre olarak tanımlanmaktadır. Otoportrede çoğu zaman doğrudan suret şeklindeki görüntüler, zaman zaman kişinin kimlik ve kişiliğine dair ipuçlarını barındıran dolaylı çalışmaları da içermektedir.
Dijital fotoğrafın, ve sonrasında akıllı telefonların da yaygınlaşmasıyla kişinin “ben buradaydım, buraya gitmiştim, şunu yapıyordum, şunlarla birlikteydim, şunu giymiştim..” şeklindeki kendisini görüntüleme eylemi fotoğraf pratiğinde “selfie” terimiyle adlandırılmaya başlandı. Ve artık gezilerde, eğlencelerde, özel günlerde, toplu yemek organizasyonlarında, yeni kıyafet denemelerinde, vs. vazgeçilmez bir fotoğraflama eylemi haline geldi.
Öyle ki, artık toplu grup portreleri bile ‘selfie’ pratiği ile çekilmekte ve o şekilde adlandırılmaktadır.
Kimileri selfiler için; gözetleme/gözetlenme duygusuna hizmet ettiği, andan uzaklaştırdığı gibi olumsuz fikirlere sahipken, diğerleri; paylaşmanın güzel olduğu, kişileri birbirine yaklaştırdığı şeklinde olumlu şeyler düşünüyor. Ben oradaydım selfileri; kaptanın görsel seyir defterine benzerken, portre selfileri; biraz daha bir kimlik inşası gibi görünmektedir. Grup selfi çekimlerinde; çekim anında insanların birbirine yaklaşması, gülümsemesi, poz vermesi, sıra dışı mimikler ile tam da bu eylemin sayesinde toplu bir o an yaşanmakta ve diğerlerinden daha fazla paylaşılıyor gibi görünmektedir.
Duyurusunu 52. Sayımızda yaptığımız interaktif çağrımızda; sizleri “olabildiğince özgün selfie’lerinizi bizlerle paylaşmaya” kendi bakış açınızla fotoğraflamaya davet etmiştik.
Bu dönemde toplam 62 okurumuzdan 133 adet fotoğraf geldi.
Köşemize vermiş oldukları katkılar için fotoğraf gönderen tüm okurlarımıza teşekkür ediyoruz.
Yayımlanmaya değer bulduğumuz fotoğrafları sizlerle buradan paylaşıyoruz.
Hasan Hüseyin UYSAL