Mehmet Özer’in hazırladığı Göz Görmez Bilinç Görür adlı kitap Nota Bene Yayınları tarafından Mayıs 2012’de yayınlandı.
Bir ozan yüreğiyle hazırlanmış kitap yedi bölümden oluşuyor. İlk iki bölümde Özer’in kendi kaleme aldığı özgeçmişi ve Özer’i tanıtan yazılar var. Üçüncü bölümde fotoğraf yazıları, dördüncü bölümde Özer’in doğa fotoğrafları ve üzerine yazılar, kitabın en ağırlık verilen beşinci bölümü, Belgesel Fotoğraf Okumalarında ise çeşitli yazarların fotoğraf üzerine yazıları yer alıyor. Son iki bölümde ise, basında M. Özer hakkında çıkan yazılar ve bitiş yazıları var.
Kitabın en duygu yüklü yeri ise son sayfada yer almış. 1989 yılında greve giden Demirçelik işçileri 137 gün süren grev sonunda, kendilerinden desteğini esirgemeyen Mehmet Özer’e bir fotoğraf makinesi almak için aralarında para toplamışlar. Buna katılanların listesi de buraya konmuş.
Teşekkürler Kalbim başlığını koyduğu giriş yazısında yaşam mücadelesini ve fotoğraf yaşamının kısa bir özetini verirken fotoğraf anlayışının özetini de;
“Fotoğrafçı, fotoğrafın hangi alanı ile ilgileniyorsa ilgilensin, fotoğraflarında parmak izleri vardır. Dünyamızı algılama biçimimiz, hayat karşısındaki duruşumuz bizim fotoğraf tarzımıza, fotoğraflarımıza da yansır. Ama temel ve ortak bir duygu var ki o da objektifimizi neye çeviriyorsak ondan sorumlu olduğumuzdur. Bu sorumluluk duygusu deklanşöre bastığımız anda başlayacak ve soludukça sürecektir.” satırlarında görüyoruz.
Kontrast Sayı 32, Kasım-Aralık 2012