MENU

GBM AKASH | Panos Pictures (42. Sayı)

Kontrast: Panos Pictures’in Yapısı ve Fotoğrafçıları İstihdam Biçimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Akash: Panos Pictures kolektif bir yapıya sahip ajans. Kolektif bir yapı olması kesinlikle bütün fotoğrafçıları çok destekleyecek bir şey. Bu durum müşterilerin, bazen aynı konu/ olayla ilgili farklı perspektiflerden çekilmiş fotoğraflar bulabilmesini sağlıyor. Müşterilerin memnuniyeti ajanslara olan bağlılıklarını arttırıyor. Bir ajansta farklı alanlardan fotoğrafçıların olması fotoğrafçıların birbirlerinden ilham almalarını da sağlıyor. Ben çoğu zaman başka fotoğrafçıların işlerine bakıp kendi işimle karşılaştırıyorum. Bu bizim için eğitici bir deneyim oluyor. Ne kadar çok fotoğrafçı varsa kaçınılmaz olarak o kadar çok çekişme oluyor, bu da işlerin daha iyi çıkmasına sebep oluyor. Bu durumun olumsuz yanı ise çok fazla fotoğrafçı olduğunda orada tutunmak zor oluyor. Müşteriler genellikle bütün fotoğrafçıların çalışmalarını inceleyemiyor bu da fotoğrafçıların gelir seviyesini etkileyebiliyor. Çok fazla fotoğrafçı barındıran ajansların, bireyleri birbirlerinden bağımsız olarak destekleyebilecekleri stratejiler geliştirmeleri lazım.

Panos Pictures, bünyesindeki fotoğrafçıları serbest çalıştırır. Panos bizim tüm fotoğraflarımızı arşivler, ardından haber ajansları, sivil toplum örgütleri, kurumlar ve yayın yapan diğer organlar için satışa koyar. Biz her zaman serbest olarak çalışırız. Bazen direk müşterilerden iş gelir bunun yanında da Panos Pictures aracılığı ile de iş alırız.

Kontrast: Çalışma konunuzu nasıl belirliyorsunuz ve uyduğunuz haber ilkeleri var mı? Panos Pictures bünyesinde çalışmak farklı yaptırımlar getiriyor mu?

Akash: Belgesel fotoğrafçısı olarak kendi uzun dönemli projelerimi kendim seçerim. Güney Asya’da çalışıyorum, ilgi alanım sosyal belgesel projeleri. Sokak ve seyahat fotoğrafçılığı da yapıyorum. Kendi arşivimi tüm bu farklı türlerden oluşturuyorum. Çoğu zaman Panos Pictures’in bana yönlendirdiği işlere göre konu belirlenir ve bazen çekeceğim konu hakkında tartışır, ortak bir karar alırız. Ayrıca müşterilerin istedikleri konular hakkında çektiğim fotoğraflar da arşivimi güncellememe yardımcı oluyor.

Bunun dışında, Panos’un editörleri seçilen konuda, çekimi yapılan toplum veya kişilerin başına gelebilecek olumsuzluklar olduğunu düşünüyorsa çalışanlarına belli kısıtlamalar getirebiliyor. Ana habercilik ilkesi haberlerin doğruluğudur. Biz bir haber girişi yaparken, sadece bir fotoğraf bile girerken, farklı kaynaklardan bilgileri doğrulayıp girişlerini yapıyoruz.

Fotoğrafçılık benim için ben ve insanlar arasında bir köprü görevi görüyor. Ben fotoğrafladığım kişiyi önemsiyorum. Fotoğrafla uğraşmak benim dünyadaki adaletsizlikle ilgili bir şeyler yapmamı sağlıyor. Fotoğrafçılık sayesinde ben kalbimden geçenleri kayda geçebiliyorum. Herkes için özgünlüğün ve doğruluğun yaptıkları işin temeli olması gerektiğini düşünüyorum. Fotoğraf Ajanslarının görevi çok hayati. Çünkü ajans bir fotoğrafçı seçtiği zaman o kişinin profilini ve basındaki itibarını arttırıyor. Ancak ne yazıktır ki bilgi kirliliği yaşıyoruz ama eğer ajanslar prensiplerine bağlı kalırlarsa ve çalışanlarının performansını ölçerlerse bunun üstesinden gelebiliriz.

Kontrast: Dünyanın pek çok ülkesinde çekim yapmak nasıl bir duygu? İzinler sorun oluyor mu?

Akash: Belki yüzden fazla kez 25’ten fazla ülkeyi gezdim. Yani bugüne kadar çalıştığım ülkelerde iyi bağlantılarım var. Bir ülkeden izin almak gerektiğinde önce ben kendi bağlantılarımı kullanarak izin almaya çalışıyorum. Eğer beceremezsem ajansım bana destek oluyor. Ayrıca biz aynı ajansta çalışan bir grup fotoğrafçıyız birbirimizle bağlantıya geçiyoruz ve ajansımız bizi tanıştırıyor. Bilinen bir ajans üyesi olmak güvenilir olmak konusunda tabii ki bir artı puan getiriyor.

Kontrast: Türkiye konusunda izlenimleriniz neler?

Akash: Benim unutulmaz bir Türkiye ziyaretim oldu. Halen Türk arkadaşlarımla iletişim halindeyim. Türkiye, sınırları Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa’ya kadar uzanan çok büyük ve çabuk büyüyen bir ülke. Önemli bölgelerin kesişim noktasında olan önemli bir güç. Uluslararası haberleri önemsiyorum çünkü biz demokrasinin vatandaşlarıyız. Gezi olaylarında şunun gibi pek çok fotoğraf beni çok etkiledi: Taksim Meydanı’nı yayalaştırma projesi sebebiyle ağaçların kesilmesini protesto eden bir kadına bir Türk polisi biber gazı sıkıyor. Evet, gelecekten umutluyum. Her şey daha iyi olacak. Bütünün iyiliği için Gezi, farklı toplum kesimlerini bir araya getirdi. İnsanların farkındalığını arttırdı. Çevre ile ilgili ufak bir protesto, ifade özgürlüğüyle ilgili, din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasına karşı, devlet baskısına karşı bir harekete dönüştü. Umutluyum.

Fotoğraflar: GBM Akash
Çeviri: Zeynep HAMURDAN

GBM AKASH
www.gmb-akash.com
blog: www.gmbakash.wordpress.com
Panos Pictures

Kontrast Sayı 42, Temmuz-Ağustos 2014

Bizi paylaşın..