Hazırlayan: Ceren ÖZCAN
Çeviri: Zeynep HAMURDAN
Vikas Vasudev, Hindistan, Bombay’dan genç bir fotoğraf sanatçısı. Bu sayımızda yer verdiğimiz “A Winter Tale” serisinde olduğu gibi dünyayı gezip, farklı coğrafyalardaki insanları çekerken aynı zamanda reklam fotoğrafçılığı da yapıyor. Hindistanlı sanatçı kendisini “insanları çekmede uzmanlaşmış bir fotoğrafçı” olarak tanımlıyor. Reklam piyasasında çalışan fotoğrafçıların -ve kendisinin de- bir anlamda ruhlarını sattıklarını düşünüyor. Ancak bu işi yaparken veya gezilerinde insanları fotoğraflarken kendi özgün bakışı ile konuya yaklaşmaya çalıştığını; güzel ve dürüst bir iş çıkartma çabasında olduğunu anlatıyor. İşte kendi ağzından “A Winter Tale” serisinin hikâyesi:
“Birkaç yıl önce, uzak bir dağ geçidinden, Zanskar adında bir bölgenin kalbine doğru dört gündür, ufak tefek uygarlık izlerini takip ederek yolculuk yapıyordum. İlk birkaç gün nasıl hissettiğimi yorumlayamadım. Bu, neredeyse her şeyden izole olan yerdeki zorlu yolculuktan zevk alıyor muydum, yoksa iliklerime kadar nefret mi ediyordum? Bu zorlu yolculuğun bir yerinde tesadüfen dağlarla karşılaşmıştım. Öğle güneşi kafamı yakarken sonunda fark ettim ki, ne hissettiğimin hiçbir önemi yok, hiçbir şeyin bir önemi yok. Tam o anda tüm istek ve arzularım beni terk etti, kafamdaki tüm düşünceler gitmişti ve hiçbir zaman mümkün olmadığını düşündüğüm bir şey gerçekleşti: Daldan dala konan zihnimdeki iç sesim yok oldu.
Tam o zaman ve mekânda, tüm düşünceler zihnimden çekilip gittiği ve kendi sesimi kafamda duyamaz hale geldiğimde, kendimle ve etrafımdaki her şeyle bir bütün oldum, dışarıda kalan hiçbir şey kalmamıştı. Mutlu/mutsuz, pozitif /negatif gibi duyguların ötesine geçmiştim. Melankolinin diplerinde yeni bir his keşfetmiştim; hem orada olan ama aslında olmayan kara bir delik.
O zamandan beri o bölgeye giderim. A Winter Tale’deki kişiler, işte o yol boyunca karşılaştığım insanlardan bir kaçı.”