Nedim Günsür
1942 yılında kurulan “Onlar Grubu” içerisinde yer alan ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencilerinden birisi olarak Çağdaş Türk Resim Sanatına önemli katkılarda bulunan Nedim Günsür, akademiden mezuniyetinin ardından Paris’te eğitim görür ve ülkesine geri dönerek çalışmalarını Türkiye’nin çeşitli illerinde sürdürür.
Sıradan insanlara ve onların günlük yaşamlarından kesitlere yer verdiği kompozisyonlarıyla ön plana çıkan sanatçı, toplumsal gerçekçi tavır alır ve kendine özgü sade ve yalın bir dil yaratır.
1978 yılında “Gurbetçiler” isimli eseri; iş bulma ve daha iyi hayatlar yaşama umuduyla yurt dışına giden yolcular ve onların yakınlarını konu alır. Trenin önünde birbirlerine sarılıp vedalaşan yolcular Almanya’ya doğru yola çıkanları resmeder. Hareket etmek üzere olan bir trenin çevresine istiflenmiş kırktan fazla figürün olduğu bu çalışmada, Günsür dönemin sorunlarına göndermeler yapar.
“Gurbete Çıkış” isimli eseri ise babanın sırtında yatağı ve çıkrığı ile eşi ve çocuklarını bırakarak gurbete gittiği hüzünlü bir resimdir.