SERGİ | “Bir Oyunun İçindeyiz”, Emine BOSTANCI, Ziraat Sanat Kuğulu, Ankara

Emine Bostancı’nın Resim Sergisi “Bir Oyunun İçindeyiz” 20 Kasım – 22 Aralık tarihleri arasında Kuğulu Sanat Galerisinde.

Prof. Dr. Kıymet Giray’ın küratörlüğünü yaptığı sergi 22 Aralık Cuma gününe kadar Pazartesi günleri dışında Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi (Tunalı Hilmi Caddesi no:104 Kavaklıdere Ankara) adresinde gezilebilir.

“Antikalar” 70x100cm, t.ü.y.b., 2020
“Sahne Arkası” 70x100cm, t.ü.y.b.,2020

“Ben Büyüdüm Anne” 70x100cm, t.ü.y.b., 2023
“Kırık Uçurtma” 70x100cm,t.ü.y.b., 2021

“Körebe” 100x100cm, t.ü.y.b., 2023
“Beyaz Tavşanı Takip Et” 120x120cm, t.ü.y.b., 2023

“Tamirci Çırağı” 70x100cm, t.ü.y.b., 2021
“Hepimiz Aynı Gemideyiz” 70x100cm, t.ü.y.b., 2023

EMİNE BOSTANCI

1998 yılında Sinop’da doğdu.
2016’da Atatürk Anadolu Lisesi Yabancı Dil Bölümü’nden mezun oldu.
Resme olan ilgisi küçüklüğünden beri devam eden Bostancı, teknik eğitim alarak, 2017 yılında Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü’nde sanat öğrenimine başladı.
2021 yılında, fakülte birinciliği ile mezun oldu ve “Oyuncaklar Diyarı” isimli ilk kişisel online sergisini açtı.
2023 yılında ise, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sanat ve Tasarım Programı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimini tamamladı. Uluslararası hakemli dergilerde makaleleri vardır.
Birçok karma ve grup sergilerinde yer almakta, aynı zamanda yarışma sergilerinden kazanmış olduğu ödüller bulunmaktadır.
Yaşanmakta olan dünyayı bir oyun alanı olarak benimseyen sanatçı, kuklalar ve oyuncak bebekler üzerinden geliştirmiş olduğu oyunsu tavır beraberliğinde, çalışmalarını sürdürmektedir.

MAKALELER

  • Bostancı, E. ve Yıldız İlden, S. (2022). “Görsel Sanatlarda İroni ve Toplumsal Farkındalık Olarak Isaac Cordal’ın Heykellerinde İroni Etkisi İle Mekan Kullanımı”, Alınteri Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 1, 67-82.
  • Bostancı, E. ve Yıldız İlden, S. (2022). “İdeal Güzellik Algısı ve Matthias Verginer’in Heykellerindeki Kadın Figürlerde Güzellik Olgusu”, Art Time, Sayı: 3, 17-33.

ÇAĞRILI VE KARMA SERGİLER

  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fresh Ankara 2. Çağdaş Sanat Sergisi, 2023.
  • “100. Yılın Gururu” (Prof. Kıymet Giray) Mausolos Sergi Salonu, Bodrum, 2023.
  • ArtAnkara 9. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Ankara, 2023.
  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Uluslararası Karma Sergi, İstanbul, 2022.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fresh Ankara Çağdaş Sanat Sergisi, 2022.
  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Uluslararası Jürili Karma Sergi, İstanbul, 2022.
  • Punto Gallery, “Denge ve Döngü II”, Grup Sergi, 2021.
  • Contemporary Gallery, “Kültür ve Sanat”, Uluslararası Online Çağdaş Karma Sanat Sergisi, 2021.
  • Puntobition, “Wisdom Gate”, Grup Sergi, 2021.
  • Artsteps Sanat Galerisi, “Oyuncaklar Diyarı”, Online Kişisel Sergi, 2021.
  • Portfolyou Art Project, Çevrimiçi Sanat Etkinliği, 2021.
  • Xart Platform, Uluslararası Online Karma Sergi, 2021.
  • Cap Gallery, “Mavi Gömlek”, Karma Sergi, 2021.
  • Luna Sanat Galerisi, “Kış Hikayeleri-II”, Karma Sergi, 2021.
  • Art Online Turkey, II. Çevrimiçi Karma Sergi, 2020.
  • Lavisione Art Gallery, “Opportunity”, Karma Sergi, 2020.

ÖDÜLLER

  • Ankara Uluslararası Noel Festivali, Galerim Sanat Galerisi ve Mozaik Kültür Sanat, “Umut” Resim Yarışması, Sergileme Ödülü, 2022.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fresh Ankara, ArtAnkara Fuarına Katılım Başarısı, 2022.
  • ArtAntakya 2. Genç Yetenekler Yarışması, Sergileme Ödülü, 2022.
  • Bazaart “Her Eve Bir Sanat” 11. Yıl Sergisi, Kadına Şiddet Temalı Polisan Özel Ödülü, 2022.
  • Çukurova Resim Kulübü, Özgürlük Temalı Resim Yarışması, 1.’lik Ödülü, 2021.

BİR OYUNUN İÇİNDEYİZ ~ Prof Dr. Kıymet Giray

Resim sanatı tarihinde, Pieter Bruegel ve Çocuk Oyunları isimli resmi neredeyse özdeşleşmiştir. Flaman ressam Pieter Bruegel’in, 1560 yılında ahşap panel üzerine yağlı boya ile yapmış olduğu kuşbakışı bir bakışla kompozisyonunu gerçekleştirdiği Çocuk Oyunları resmi, Avrupa kıtasında oynanan çocuk oyunlarının tarihi gelişiminin dökümünü gözler önüne serecek kadar zengin bir kompozisyondur. Yüze yakın oyunu iki yüz kadar çocuk, oyunun atmosferine dalmış heyecanla oynamaktadır. İspanyol çocukların; bilenler ve oyunu en iyi oynayanlar zincirini büyükten küçük çocuklara doğru yayılarak kurdukları geleneksel oyunlar, Goya’nın resimlerinde belgelenmiş olur. Bu resimlerin kompozisyonlarında, tuval yüzeyine dağılan çocuklar, kendilerine ayrılmış olan oyun alanlarında, ortak bir heyecan içinde, oyunun gereği olan jestleri yaparak ellerinde bulunan oyuncaklarıyla oynamaktadırlar.

Çocuk Oyunları resimlerinin en çarpıcı örnekleri Prado Müzesi’nde yer almaktadır. François Goya’nın 1797-1798 tarihleri arasında Asturias’ın Prens ve Prensesinin (gelecekte IV. Carlos ve onun eşi Maria Luisa de Parma) El Escorial’daki yemek odalarına asılmak üzere tasarladığı kırsal temalı goblen kartonları (tapestry cartoon) için yapmış olduğu ve 1987’de, Madrid Kraliyet Sarayı aracılığıyla Prado Müzesi Koleksiyonu’na alınarak Müzenin Goya Salonları’nın en üst katına yerleştirilmiştir. Goya, yakından bildiği İspanyol çocuklarının dünyasını, birçok bölgesel değişikliğe sahip, üç zamanlı bir İspanyol halk oyunu olan Seguidillas’ı, ağaçtan meyve koparan zarifçe giydirilmiş çocukları, İspanyol Barok tarzında resimler. Goya’nın, özellikle de meyve bahçelerinde, nehir kenarlarında eğlenen, dans eden çocukları gösteren resimleri, Murillo tarafından çizilmiş bazı resimleri anıştırır. İki büyük ve ağızlıklı köpeğin tasmalarından tutan iki çocuk resminde, köpeklerden birinin tasmasında yazan ‘’Ben Kraliyet Hizmetine Aitim’’ anlamına gelen, ‘’DEL SoR’’ diye okunan yarım kalmış bir yazı, Goya’nın döneminde yaptığı ironi yüklü resimlerin özelliğini taşır.

Emine Bostancı’nın “Bir Oyunun İçindeyiz” konseptli resimleri, dünyanın çocuk oyunlarıyla hayata bakışını anlatmaktadır. Aslında bu resimler, dünyaya gelmek ile başlayan yaşam serüveninin zorlu aşamalarını çocukça bir duyarlıkla keşfetmek, ironi dolu simgelerle resimlemektir. Büyüme alanları, kapalı mekanların içinde, eski eşyaların arasında geçen kukla ve bebekler, zamanı ve bulundukları coğrafyayı dışlamış, kendi dünyalarının içinde gelebilecek sıkıntılarla baş etme ya da etmeye çalışma göstergeleridir. Zordur. Büyümek ve erişkin olmak kolay değildir. Tehlikelerden arınmak, çevrelerinde sevgiyle sarılı ortamdan güvenli alandan, maddi ve manevi hasar görmeden çıkmak hiç kolay değildir.

Bir Jonathan Swift eseri olan Gulliver Cüceler Ülkesinde dünyasının kahramanı olan çocuğun, yaşama dair düşlerinden yola çıkıp gerçek dünya ile tanışmasının masalsı anlatımının ironik yüklü yorumları gibidir, Emine Bostancı’nın “Bir Oyunun İçindeyiz” konseptli resim serisinin kompozisyonları.

Freud, sanatsal yaratı ile çocuk oyunları arasında bir bağ olduğu düşüncesini benimseyerek 1979 yılında kaleme aldığı “Sanat ve Sanatçılar Üzerine” adlı kitabında; sanatçının da çocuk gibi davranışlar sergilediğini, ciddiyetle geliştirdiği hayal dünyasını, yoğun bir his bolluğu ile doldurarak gerçeklikten uzaklaştırdığını ifade etmektedir.” Emine Bostancı, Freud’un bu kitabından esinlenir. Kant’ın sanat ve çocuk göstergelerine ilgi duyar. Sanatsal faaliyetin ilk dışavurumlarının çocukluk çağlarında deneylediğini bilen Bostancı, ‘sanatı; yetişkin bireyin yaşama yönelik tutumunu oyun keyfi’ olarak tanımlamaktadır. Emine Bostancı’nın resimleri, hayat denilen oyunun içine katılan minik insanın, dünya olarak tanımlanan evrende kukla, bez bebek algısından kurtularak irade gücü olan gerçek insana dönüşümünün serüvenidir. Oyunu doğru algılayıp, doğru hamlelerle oynadığında tam insan olarak hissedebilme eyleminin aşamalarını belirleyen sembolizm yüklü kompozisyonlardır.

Bizi paylaşın..