Halkın Atatürk’ü / Everybody’s Atatürk
Mine Dal
© Edition Patrick Frey, 2020
Photographs: © Mine Dal
Texts: © Zülfü Livaneli and © Altan Öymen
Book design: Bonbon, Zürich
Printed and bound by: MAS Matbaa, İstanbul
Translator: Robert Bragner
First Edition: © Edition Patrick Frey, 2020
Türkiye satışı: Robinson Crusoe Kitabevi
İsviçre’de yaşayan Mine Dal’ın, 2013-2020 tarihleri arasındaki 7 yıllık sürede, Türkiye’nin bütün bölgelerinde çektiği 11,000’e yakın fotoğraf arasından seçtiği 300 fotoğrafı barındıran Halkın Atatürk’ü – Everybody’s Atatürk isimli kitabı Zülfü Livaneli’nin önsözü ile yurtdışında 2020 de yayınlandı. Kitabın isim babası da Zülfü Livaneli.
Terzide, kasapta, manavda, restoranda ya da okulda, kuaförde ya da ayakkabıcıda, günlük yaşamın neredeyse tüm alanlarında Atatürk’e rastlamak mümkün. Ölümünden bu yana seksen yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen, devlet kurucusuna duyulan saygı hala her yerde hissediliyor. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk, toplumsal, hukuki ve ekonomik alanları kapsayan devrimleriyle ülkeyi temelden batılılaştırmıştır. Mine Dal’ın fotoğrafları, Anadolu’nun her köşesinde, kasabalarında, şehirlerinde ve köylerinde yalnızca halkın Atatürk’ünü değil, günlük yaşamdan izlenimler de göstermektedir. Bugüne kadar hiç görülmemiş, geniş kapsamlı bu çalışma, günümüz Türk toplumunun çağdaş ve dünyaya açık görüşünü belgelemektedir.
“Mine Dal bu karmaşık ve ülkeye yabancı olanlar tarafından anlaşılması zor olan süreci görselleştirmek suretiyle, Atatürk’ün anısına ve her şeyden önemlisi gerçeğin kavranılmasına büyük bir katkıda bulundu. Bu değerli çalışmanın Türkiye’yi anlamak için bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.”
Zülfü Livaneli
Türkiye’de Atatürk konusunda, hangi nedenle olursa olsun, olumsuz duyguları olanlar, veya – olumsuz duyguları olmasa da – o dönemin kazanımlarına fazla bir ilgi duymayanlar, giderek azalmaktadır. Atatürk’e karşı, milletin büyük çoğunluğunca gösterilen büyük saygı, sevgi ve şükran duyguları ise giderek daha da artmaktadır. Mine Dal’ın bu kitabı da, işte o gerçeğin yeni ve çok değerli bir kanıtını oluşturuyor.”
Altan Öymen
Yaşamını 1999 yılından beri İsviçre-Zürih’te sürdüren ve halen Zürih Tasarımcılık Yüksek Okulunda Genel Kültür Hocalığı da yapmakta olan sanat tarihçisi, çeviribilim uzmanı ve fotoğrafçı Mine Dal’ın Dila Dokuzoğlu ile YouTube söyleşisi
Zülfü Livaneli’nin Gazete Oksijen’de yayınlanan yazısı