“Yeryüzüne iyi davranın. O atalarınızdan miras kalmadı, onu çocuklarınızdan ödünç aldınız.”
Kızılderili atasözü.
Temiz su kaynaklarının tükendiği, birçok canlı türünün yok olduğu, yaz ve kış olmak üzere sadece iki mevsimin yaşandığı bir dünyaya doğduğunuzu hayal edin. Yaz aylarının aşırı sıcak ve kurak kış aylarında ise kasırga, fırtına, hortum gibi felaketlerle mücadele ettiğiniz bir dünya olduğunu düşünün. Kutupların siz doğmadan onlarca yıl onca eriyip yok olduğunu, kutup ayısı, penguen, kaplan gibi bir çok canlı türünün dünyadan tüm izlerinin yok olduğunu düşünün.
Bizlerden önce yaşamış olan insanların bize böyle bir dünya bırakmalarını ister miydiniz ? peki siz gelecekteki insanlara böyle bir dünya bırakıyor olduğunuzun farkında mısınız ?
Günümüz dünyasının en önemli çevre sorununun “küresel ısınma ve iklim değişikliği” olduğunun bir çoğumuz farkındayız. Şu anda bu sorunla ilgili en azından – durdurmak için geç kalmış olabiliriz- yavaşlatmak için halen daha yapabileceğimiz bir çok şey var. Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede en önemli sac ayaklarından biri olan geri dönüşüm bu sorunla mücadelede yapabileceğimiz en basit uygulamalardan biridir. Geri dönüşümle, doğaya onlarca hatta yüzlerce yılda karışabilecek olan atıkların tekrar kullanılabilir hale getirip verdiği zararı minimuma indirebilmemiz mümkün. Doğaya atılan bir plastik doğada 1000 yılda yok olurken; bu yok olma sürecinde çevreye çeşitli tahribatlar yapmakta, doğal kaynaklarımızı kirletmekte ve yok olma sürecinde açığa çıkardığı zehirli gazlar ile dünya sıcaklığının artmasına neden olmaktadır.
Mega kentlerde günlük binlerce ton ağırlığına ulaşan atık oluşmaktadır. Bu atıkları gömerek ya da yakarak yok etme seçeneği doğaya çok daha büyük zararlar vermektedir. Bu nedenledir ki bilim insanları çeşitli geri dönüşüm projeleri üretip bunları uygulamaya geçirmek için çalışmaktadırlar. Günlük çıkan bu binlerce tonluk atıklar tekrar kazanıma katılarak hem ham madde ihtiyacını karşılamakta hem de atıkların doğaya zarar vermesi engellenebilmektedir. Günden güne daha da çeşitlilik kazanan geri dönüşüm yöntemleri sürdürülebilir bir gelecek için büyük umut vadetmektedir.
Dijital Fotoğraf Sanatçısı Şafak YILDIZ bu küresel sorunla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla yola çıktığı “Geri Dönüş” projesini gerçekleştirmiştir. Sanatçı atıkların doğadaki izlerini kendi hayal dünyasıyla birleştirmiş olduğu fotoğraf serisini bizlerle paylaşmaktadır.
Yazı : Serap Derinoğlu Yıldız