Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ve dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında yer alan Ara Güler’in 24 Türk ressamına ait 67 fotoğrafı, ‘Ara Güler’le Göz Göze: Türkiye’den Sanatçı Portreleri’ sergisinde sanatseverlerle buluştu.
Serginin küratörü Ressam Balkan Naci İslimyeli sergiyle ilgili yaptığı değerlendirmede; fotoğrafın Batı sanatının yüzyıllardır ulaşmak istediği nesnel gerçeklik serüvenini kıran, parçalayan ve modernizmin yeni alanlarına kucak açan bir mucizevi bir buluş olduğunu kaydederek, “Fotoğraf sadece teknik bir mucize değil, bugün var olan ancak yarın kaybolacak şeylerin kaydıdır. Yani bir tür belgeliktir, toplumsal ve küresel hafızanın yapıcı taşlarından biridir. Bu yüzden bütün sanat atölyelerinde ve fakültelerinde fotoğrafın artık kaçınılmaz bir ağırlığı var” diye konuştu.
Fotoğrafın sadece tanıklık etmekle kalmadığını ve kanıtlarla belgeler sunduğunu vurgulayan İslimyeli, “Ama her belge gibi bu tanıklığın bir bilgelik katına sıçraması için Ara Güler gibi sanatçılar olmalı. Görsel bilgi, bir bilgelik katına ancak böyle sanatçılarla yükselebilir. Her sergi, yaratıcısına anlam kazandıran derinlik kazandıran bir sunum da gerektirir. Bu saygı ve sevgiye gerekli saygıyı sunmak için yaratıya, yaratıyla cevap vermek gerekir, yaratıcılık böyle çoğalır. Ara Güler’in yeteneğine ve sevgisine layık bir düzenleme yapmaya çalıştık. Sergiyi bir yapıt gibi düşünerek düzenledik. Ona layık olabildikse ne mutlu bize” dedi.
29 Ağustos 2019 gününe kadar sürecek sergi hakkında Küratör İslimyeli şöyle diyor.