29 Mayıs – 12 Haziran 2022 CerModern, Ankara
Muse Contemporary, Ankara’da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı insiyatifiyle düzenlenen “Başkent Kültür Yolu” festivali kapsamında çağdaş tekstil sanatını merceğine alan uluslararası ölçekte büyük bir projeyi hayata geçiriyor.
Sekiz farklı ülke ve kültürden gelen kadın sanatçıyı aynı çatı altında buluşturan “Geleneği/Geleceği Dokumak” sergisi cinsiyetlendirilmiş geçmişinden ötürü ciddiye alınmamış bir sanat formuna yeni bir perspektif getiriyor.
Büyükelçiliklerinin himayelerinde ve kültür ataşelerinin işbirlikleriyle Muse Contemporary tarafından Türkiye’ye davet edilen sanatçıların eserlerinden küratör Ayşe Pınar Akalın tarafından yapılan seçkide Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya ve Türkiye’den tekstil sanatının çağdaş ve öncü yorumcuları yer alıyor.
Türkiye’nin yanı sıra açılışında yedi ülkenin sanatçıların da bulunduğu sergide, her sanatçıdan en az üç eser sergileniyor. Sergideki sanatçılar el emeğiyle ortaya çıkarttıkları eserlerini kadınlık ve gelenek temaları üzerine güçlü ifadeler iletmek için bir araç olarak kullanıyor.
Jenny Ymker (Hollanda), goblene ördüğü fotoğraflarda, gerçeklik içinde kendi hayal dünyasını yaratıyor.
Kimathi Mafafo (Güney Afrika), büyükannesinin dokuma ve nakış konusundaki öğretilerini anımsayarak, mirasını sürdürüyor.
Lithian Ricci (İtalya) Türk kadın zanaatkarları ile dokuttuğu kilimlerde kadın işbirliğini teşvik ediyor.
Lotta-Pia Kallio (Finlandiya) çalışma sürecini kullanılan ve kırılanın şekil değiştirdiği ve başka biçimlere doğduğu bir ritüel olarak görüyor.
Maria Munoz (İspanya) geri dönüştürülmüş ipek ipliklerden oluşan nakış parçalarıyla pandemi sonrası mahrum kaldığımız yaşam zevkine atıfta bulunuyor.
Petra Hultman (İsveç) büyük ölçekli dantel enstalasyonlarıyla sayısız saatler boyunca örülen kilometrelerce ipliği biraraya getiriyor.
Stephanie Laleuw (Fransa) coşkulu renkler kullandığı nakış, tığ işi ve süslemelerinde, toplama öğelerin yanısıra, kendi imal ettiği parçalara hayat veriyor.
Suzan Batu (Türkiye), Sümerbank kumaşlarından yapılmış Tanrıçalarıyla erkek egemen dünyasındaki kadının yerine dikkat çekiyor.
Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi üstlenen bu sanatçılar gelenekleri ve gelenekseli sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm gibi güncel temalar merceğinde yeniden yorumlayarak, emeğin önemini vurguluyorlar. Yitirilmiş değerlerin çağdaş arşivlerini oluşturarak, onların bir sonraki nesillere aktarılmasını sağlıyorlar.
Sergi 29 Mayıs – 12 Haziran tarihleri arasında Cermodern’de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Ziyaret etme imkanınız olduğunda haberimize katkıda bulunan sergi rehberi Bengü Demirci sizi bilgilendirecektir.