SERGİ | İstanbul, Merdiven Art Space, Ferhat Özgür, Futbol Hayat mıdır?

Ferhat Özgür’ün futbolun ırk, cinsiyet ve milliyetçilik gibi zaman zaman ayrıştırıcı zaman zaman birleştirici etkisine yönelik bakış açılarını eleştirel ve ironik bir dille sorgulayan yapıtlardan oluşan Futbol Hayat mıdır? adlı sergi 4-30 Nisan 2023 tarihleri arasında Merdiven Art Space’te sergileniyor.

Serginin girişinde ziyaretçileri karşılayan “Yeni Evliler İçin” (2002-2023) adlı enstalasyon, iki futbol kalesini birleştiren çift kişilik bir yataktan oluşuyor. Sanatçı burada, bir yandan toplumsal ve kültürel hayatımızda etkin rol oynayan bu sporun namahrem alanlarımıza kadar nüfuz etmesini işaret ederken, öte yandan izleyiciyi futbol ve haz olguları arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeye davet ediyor.  

“Futbol Hayattır” (2002) adlı fotoğrafta Havva Adem’e yasak meyve olan elma yerine bir futbol topu vererek ilk günahın failini futbol topunun kışkırtıcılığına yüklüyor. Kıskançlık, ihtiras, hırs, tutkuve aşkın temel nedeni olan elma, burada yerini futbol topuna bırakarak konumundan feragat ediyor.  

Performatif espriler taşıyan futbol odaklı desenler ve suluboyalardan bir seçkinin de eşlik ettiği sergi topyekün bakıldığında mekanı bir tür “oyun içinde oyun” metaforu olarak ele alıyor.

Eleştirmen Evrim Altuğ’un sanatçıyla sergisi hakkındaki söyleşisine buradan erişebilirsiniz.

Bizi paylaşın..